Importanta TESTULUI de interese HOLLAND HOLBAN - Consiliere Vocationala

Importanta TESTULUI de interese HOLLAND HOLBAN

424 0

Importanta testului de interese Holland Holban

Termenul interes vine din latinescul “interest”, fiind folosit în Evul Mediu cu sensul de daună, apoi de desdăunare. Din Renaştere, acest termen capătă acelaşi sens economic actual şi o accepţie mai generală, definită de Claparede drept “ceea ce este important la un moment dat“. Se spune despre un individ că manifestă interes pentru cineva sau ceva – o activitate, o situaţie sau o idee – atunci când el manifestă o atenţie favorabilă, o preferinţă, când este atras de respectiva persoană, activitate, situaţie sau idee, de respectivul obiect. Care este importanta testului de interese Holland Holban?

Domeniul orientării şcolare şi profesionale şi-a însuşit această noţiune, cu atât mai mult cu cât în ea se regăsesc cele două aspecte ale motivaţiei: aspectul direcţional (“cârma”) şi cel intensiv (“motorul”).

Activităţile noastre sunt orientate către anumite scopuri mai degrabă decât către altele şi cu mai multă sau mai puţină forţă.

Putem fi interesaţi de orice: colecţii, sporturi, activităţi manuale, vacanţe etc. Dar, din raţiuni practice, pentru a oferi tinerilor şi adulţilor îndrumări de orientare pertinente, multe cercetări au avut drept obiect interesele profesionale (cf. J-B Dupont).

Pentru a caracteriza un subiect după interesele sale, îi putem studia. Interesele manifestate sau observate sunt determinante pentru anumite activităţi profesionale (muzică, dans, sport). Dar rămân adesea inexploatabile în multe alte cazuri.

Putem, de asemenea, cere subiectului să se descrie pe sine, fie lăsându-l să se exprime liber, fie utilizând proceduri sistematice, cum sunt chestionarele. Interesele exprimate oral în cursul unei convorbiri se dovedesc adesea a nu fi buni indicatori predictivi pentru activitatea viitoare, căci sunt influenţate de diverse variabile (sex, vârstă, interlocutor, nivel cultural etc.).

Citeste  Ce este MUNCA?

Utilizarea chestionarelor este deci, procedeul cel mai frecvent pentru evaluarea intereselor: spunem că interesele sunt inventariate.

Interesele stabilesc legătura intimă dintre persoană şi lumea valorilor, exteriorizând fondul de însuşiri realizat prin contactul cu realitatea exterioară. În stabilirea coordonatelor personalităţii interesele ne indică:

  • categoria de valori spre care se orientează persoana;
  • intensitatea tendinţei de apropiere de acestea;
  • nivelul de integrare în domeniul respectiv

Related Post

Ce este MUNCA?

Posted by - aprilie 5, 2019 0
Ce este munca?   Atunci cand esti stapan pe viata ta, faci distinctie intre lucrarea, munca si timpul liber, minte…

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *